Kreatin: Sådan virker det

Please follow and like us:

 • 0
 • Share

kreatinI junglen af myter og muskler kan det være svært at finde rundt, så spørgsmålet er: hvad gør dig til Tarzan og hvad der gør dig til Gummi Tarzan?

Fysiologisk set er kreatin et stof, som dannes naturligt i vores krop af aminosyrer. Med andre ord fungerer kreatin som et lille lager af energi – dog hurtigt tilgængeligt – da det bindes til en fosfatgruppe i muskelcellerne.

Sådan lidt mere dagligsvenligt, så har de fleste af os nok bemærket det i den lokale sportsbutik.

Som med mange andre områder, hvor der er mange forskellige producenter og produkter, så er der også delte meninger om, hvilke kreatinprodukter som er de bedste og om der er bivirkninger ved brugen heraf. Dog er alle enige om, at kreatin ofte anvendes i forbindelse med træning og/eller sport.

Du kan eventuelt selv prøve at google ´kreatin´ og checke et par af resultaterne.

Hvorfor bruge kreatin?

Den mest almindelige og udbredte form for kreatin – kreatin monohydrat – kan have især to positive egenskaber associeret med fysisk træning.

Den ene er, at den kan give en kort øget kapacitet primært i forhold til korte øvelser med fokus på intensitet – eksempelvis hård bentræning eller spurter.

Den anden er, at det i kombination med styrketræning kan øge din muskelmasse yderligere.

Det skal dog bemærkes, at det ikke er alle som vil opnå den samme effekt ved ekstra indtag af kreatin, da det i høj grad afhænger af hvor fyldte kreatinfosfatlagene er i forvejen og inden indtag.

Op imod hver tredje oplever enten ingen eller kun en lille effekt, da deres depoter allerede er fyldte og dermed ikke i stand til at optage merindtaget.

Hvordan virker kreatin?

Langt det meste kreatin i kroppen er lagret i skeletmuskulaturen som kreatinfosfat.

Når du fx er fysisk aktiv eller træner, så kan du opleve en naturlig nedgang i energi og her kan kreatinfosfatet omdannes til hurtigt optagende energi.

Desværre er effekten ved den hurtigt optaget energi forholdsvis kortvarig, da lagrene udnyttes hurtigt. Tanker er her, at du via dit ekstra indtag af kreatin, teoretisk set, vil være i stand at presse max for din ydeevne.

Det skal nævnes, at effekten ved den hurtigt optagede energi, har den største virkning ved korte og intensive øvelser med få repetitioner og korte pauser imellem.

Kreatin stimulerer muskelcellerne

kreatin brugerKreatin kan også – foruden at give ekstra energi – have en stimulerende effekt på muskelcellerne.

Det der sker er, at muskelceller binder mere vand til sig, når du indtager kreatin kontinuerligt, hvilket får dem til at vokse og svulme og på den måde vokser de hurtigere, end de ville have gjort uden det ekstra kreatinindtag – dette ses tydeligere i begyndelsen af en træningsperiode.

Det anbefales ofte i forbindelse med en pågyndelse af kreatin, at du i en uge dagligt opfylder dine lagre med 10-20g og derefter vedligeholder dine lagre med 2-5g pr. dag i de følgende uger.

Hvem kan bruge kreatin?

Der er temmelig sikkert en årsag til, at kreatin oftere forbindes med fysisk aktiv sport end rollespil og frimærkemesser.

Kreatin egner sig med andre ord bedst til idrætsudøvere, hvor styrke, muskelkraft og eksplosioner er nøgleord, som fx Styrketræning, vægtløft eller ishockey m.fl.

Generelt er kreatin egnet ved alle typer sport, hvor muskelmasse er et vigtigt parameter.

Det er også muligt at drage nytte af effekten ved kreatin uden at skulle op til OL. Et anderledes tilfælde, hvor kreatin har bidraget positivt er til patienter med reduceret muskelmasse i forbindelse med personlig sygdom.

Ingen sundhedsmæssig risiko

Der er mange påstande på internettet omkring bivirkningerne ved kreatin, nogle mere i tråd med sandheden end andre.

En af de bivirkninger som omtales på internettet er, at kreatin skulle have en negativ effekt på nyrerne og tillige skulle medføre mavekramper og oppustethed.

Det skal måske tilføjes, at de fleste af disse bivirkninger er dog beskrevet i nogle videnskabelige publikationer.

Hvad så med den ny kreatin?

Producenterne bag en ny type kreatin, Kre-Alkalyn, hævder, at deres kreatin har færre potentielle bivirkninger, men bedre effekt. Det er dog svært at finde kilder som bakker dette op.

Please follow and like us:

 • 0
 • Share

3 Responses to Kreatin: Sådan virker det

 1. Marc april 11, 2016 at 5:49 pm #

  Tak for en god og informativ artikel!

  Hilsen Marc

 2. Mikkel J april 11, 2016 at 5:52 pm #

  Må man gerne blande kreatin med beta alanine?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weight gainer: Alt du bør vide - Motionszonen - marts 31, 2016

  […] nogle weight gainere er der tilsat andre kosttilskud så som kreatin. Men vi anbefaler, at  man undgår disse weight gainere, da det ofte kan være svært at […]

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by WooThemes