5-HTP: Virker det – og er der nogen bivirkninger?

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

5-HTP 5-HTP er i de seneste år blevet et meget populært kosttilskud, blandt folk som søger et mildere og mere bivirkningsfrit alternativ til antidepressiv medicin.

Men har 5-HTP overhovedet nogen effekt – og er det virkeligt helt frit for bivirkninger?

Disse ting vil vi se nærmere på i denne artikel.

Hvad er 5-HTP- og hvordan virker det?

5-HTP er et naturligt forekommende stof i kroppen, hvor det fungerer som en byggesten til serotonin, som er en neurotransmitter, der hjælper med at sende signaler mellem nerveceller.

Serotonin kædes ofte sammen med følelsen af lykke, og forskning har vist, at en ubalance i serotonin-niveauet kan påvirke ens humør på en måde, der fører til depression.

Visse studier har vist, at tilskud med 5-HTP potentielt kan hjælpe med at genoprette serotoninbalancen, og dermed forbedre symptomer på depression og andre psykiske lidelser.

Giver 5-HTP også en bedre nattesøvn?

Studier har også vist, at tilskud med 5-HTP kan hjælpe folk som lider af søvnproblemer såsom insomni.

Serotonin spiller også en vigtig rolle i forhold til kroppens produktion af melatonin, som er et hormon, der er ansvarligt for vores søvnrytme.

Ved at øge niveauet af serotonin igennem tilskud med 5-HTP, kan man altså øge kroppens produktion af melatonin – og dermed får man nemmere ved at få en god nattesøvn.

Dossering af 5-HTP

Det anbefales at man indtager 200-300 mg om dagen. De fleste piller indeholder 100 mg, så det vil svare til en daglig dosis på 2-3 piller.

Man kan vælge, at tage dem alle på en gang eller sprede indtaget ud over hele dagen.

Det er dog en god ide, at tage 5-HTP ved aftenen, da det som sagt øger produktionen af søvnhormonet melatonin.

Bivirkninger ved 5-HTP

Bivirkningerne ved 5-HTP er generelt sjældne og milde, hvis man ikke overdoserer. Dog har indtag af 5-HTP i meget sjældne tilfælde medført en sygdom kaldet eosinofili-myalgi syndrom (EMS), som er en alvorlig tilstand, der involverer ekstreme muskelspændinger.

Følgende bivirkninger kan forekomme:

  • Halsbrand
  • Mavesmerter
  • Kvalme
  • Opkast
  • Diaré
  • Sløvhed

Der er ikke tilstrækkelig med pålidelig information omkring sikkerheden af at tage 5-HTP, hvis man er gravid eller ammer. Så derfor anbefales det kraftigt, at man holder sig fra det.

Det er heller ikke en god ide, at tage det inden en operation. Visse bedøvelsesmidler øger nemlig også ens serotonin niveau – og dermed risikerer man at få en serotonin forgiftning, som kan være meget alvorlig.

Du kan læse mere om 5-HTP her.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share
No comments yet.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by WooThemes